lauantai 18. lokakuuta 2014

Fanaattisuudesta ja luterilaisuudesta

En ole koskaan tavannut yhtäkään uskonnollista fanaatikkoa.

Pieni tarkennus: en ole koskaan tavannut yhtäkään ihmistä, joka pitäisi itseään uskonnollisena fanaatikkona.

Olen kyllä tavannut paljon ihmisiä, jotka tietävät totuuden. Olen tavannut ihmisiä, jotka tietävät mikä on oikein ja mikä väärin. Tieto totuudesta, oikeasta ja väärästä, perustuu yleensä johonkin uskonnolliseen tekstiin, ilmoitukseen, näkyyn tai – kuten entisessä uskonyhteisössäni – värähtelytietoisuuteen.

Fanaattisuus on kuitenkin aina jossakin muualla: toisissa ihmisissä, toisessa ajassa, toisessa paikassa. Ei koskaan minussa, näinä päivinä.

Kuten suurin osa suomalaisista, minutkin liitettiin vauvana evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Erosin teini-ikäisenä huoltajan luvalla. En tajunnut kirkon opista juuri mitään. Brahmanin ja atmanin yhteys, jälleensyntyminen ja karman laki olivat minusta paljon loogisempia ja järkevämpiä selityksiä kaikelle. Perisyntioppia pidin kirkon tarjoilemista ankeista jutuista kaikkein ankeimpana.

Nykyään yksi viehättävimmistä asioista evankelis-luterilaisen kirkon opissa on mielestäni juuri perisynnin käsite. On vapauttavaa olla täysi paska, kertakaikkisen turmeltunut ja erossa Jumalasta. Samalla me kuitenkin olemme Jumalan kuvia, arvokkaita ja rakastettavia.

En ole luterilainen, mutta minusta oma ankeus on usein hieno lähtökohta. Jos kaikki lähtisimme tästä liikkeelle, totuuden tietäjänä eläminen voisi muodostua aika haasteelliseksi.

En väitä, etteikö evankelis-luterilaisen kirkon piirissä toimisi ihmisiä, joita voisi pitää uskonnollisina fanaatikkoina. Kaikkea muuta. Jo kirkon oppi-isää Martti Lutheria voi varsin pätevin perustein kutsua sellaiseksi.

Mielestäni uskonnollinen fanaatikko, joka Lutherin tavoin mieltää itsensä viheliäiseksi, haisevaksi matosäkiksi, on jotenkin inhimillisempi kuin uskonnollinen fanaatikko, joka tulkitsee oman etuoikeutetun asemansa todisteeksi siitä, että Jumala on hänen puolellaan. Olen tullut allergiseksi menestysteologialle.

Kaikki me olemme jossain suhteessa ankeita, ja suurin osa meistä on fanaattisia joskus, jossain ja joittenkin asioitten suhteen. Itse hermostutin fanaattisuudellani rakkaan kumppaninikin kiihkoillessani hänen vedenkulutustaan vastaan, jonka koin leväperäiseksi. Vedenkulutuksesta tuli oikean ja väärän symboli, ja minä olin profeetta, jonka piti julistaa totuuden sanomaa tälle ymmärtämättömälle ihmiselle.

Yritän pitää yhteyttä sisäiseen fanaatikkooni. Kutsun sen välillä teelle ja kyselen kuulumiset. Ehkä se pysyy paremmin aisoissa tällä lailla. Sillä on kuitenkin myös paljon annettavaa. Se on hirveän tosissaan, innostunut ja haluaa vaikuttaa asioihin. Ilman sisäisten fanaatikkojemme apua ei mikään koskaan ehkä muuttuisi mihinkään suuntaan.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit lähettää kommenttisi tässä. Julkaisen ne, jos katson aiheelliseksi.