maanantai 4. syyskuuta 2017

Meditaatiosta

Juttelimme meditaatiosta erään ystävän kanssa. Kutsun ystävää tässä nimellä Emma. Emma on entinen sahaja-joogi.

Emma ihmetteli, kuinka ihmeessä pystyn meditoimaan. Minä ihmettelin, että mitä ihmeellistä siinä on. Koen sen asiaksi, joka lisää tasapainoa, itsetuntemusta, rentoutta, rehellisyyttä ja kaikkea tällaista. Enkä siis tarkoita, että olisin jotenkin supertasapainoinen tai muuta, mutta ilman meditaation tuomaa rauhoittumista olisin varmaankin ihan sietämätön. Hehheh.

Emma kertoi, että meditointi saa hänet jotenkin ”pois”. Hän irtautuu itsestään, katoaa. Sen sijaan hän tykkää rentoutusharjoituksista, mindfulnessista, body scan -tyyppisistä jutuista. Hän saa niistä vastaavaa rauhoittumista ja tasapainoa.

Puolisoni harjoittaa minfulnessia ja tekee body scaneja. Minusta ne ovat meditaatioharjoituksia. Kerroin tämän Emmalle. Kerroin myös, että itse jotenkin ”palaan” omaan kehooni oman harjoitukseni myötä. Huomioni on itsessäni, sisällä kehossani, kehoni tuntemuksissa sekä kaiken taustalla vallitsevassa hiljaisuudessa. Minulla on vahva omassa itsessäni ja omana itsenäni olemisen tunne.

Emman mielessä meditaatio yhdistyy kuitenkin edelleen vahvasti Sahaja Yogaan. Hän muistutti, että Sahaja Yoga -meditaatiossa huomiomme oli aina sahasrara-chakrassa. Siis pään yläpuolella. Ei kehossamme, ei sen tuntemuksissa, vaan jossakin itsemme ulkopuolella.

Tosiaan. Olin ihan unohtanut. Emmekä pitäneet huomiotamme pään yläpuolella vain meditaatiota aktiivisesti harjoittaessamme, vaan koko ajan. Ainakin tämä oli tavoitteena.

Katselimme valokuvia Sahaja Yoga -ajoilta. Joissain kuvissa, joissa Emma oli harjoittanut Sahaja Yogaa jo useamman vuoden, hän näytti poissaolevalta, kuin nukelta. Kaikki elävyys oli kadonnut. Silloin hän oli kokenut olevansa onnellinen ja syvässä meditaatiossa. Jälkikäteen ajateltuna hän oli poissa ja irrallaan, jonkinlaisessa dissosiaation tilassa.

En sano, että Sahaja Yoga -meditaatio välttämättä johtaa dissosiaatioon. Itse en luultavasti ikinä päässyt näin korkeisiin sfääreihin sen avulla, mutta pohtimisen arvoinen asia kuitenkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit lähettää kommenttisi tässä. Julkaisen ne, jos katson aiheelliseksi.